Ak by mal dva životy, oba by pretancoval

Ak by mal dva životy, oba by pretancoval

Od malička mal veľmi rád tanec. Viedenský valčík, či polku ho naučila doma tancovať mamka. A to všetko pre to, aby zahviezdil na tanečných zábavách a plesoch. Dopadlo to tak, že na parket pri týchto príležitostiach vstupoval vždy prvý a odchádzal posledný. Dnes je nielen tanečníkom, ale aj trénerom a výborným choreografom. Jozefovi Solusovi sa so svojou tanečnou partnerkou podarilo vytancovať niekoľko popredných finálových umiestnení a zároveň tak získať medzinárodnú triedu v štandardných a latinskoamerických tancoch.

Zapol si čiernobiely televízor a hneď sa ocitol vo svojom malom raji. Veľmi sa mu páčili súťaže s názvom „Dunajský pohár“, ktoré v tom čase vysielala Slovenská televízia. „Na čiernobielych obrazovkách sa premávali páry v čiernobielych šatách. To bol asi najväčší zážitkový moment, ktorý ma presvedčil prihlásiť sa do tanečného klubu a venovať sa tancu,“ začína svoje rozprávanie Jozef Solus.

Učiteľka tanca

Prvýkrát k nemu „pričuchol“TC Tempo Kežmarok, kde sa stretol so svojou prvou učiteľkou tanca. „Bola to pani Gertrúda Scholtzová, ktorú si nesmierne vážim a som veľmi rád, že vďaka nej sa moje kroky v živote uberali tanečným smerom. Tanec ma natoľko očaril, že sa stal súčasťou môjho každodenného života, ovplyvnil ma úplne vo všetkom. Je to môj životný štýl, ktorý žijem. Je mnoho pekných povolaní, ale tanec je pre mňa poslaním,“ vysvetľuje.

Emotívny zážitok

So svojou tanečnou partnerkou si Jozef Solus vytancoval nemálo úspechov. Iba v poslednom roku ich spoločného tancovania si na Majstrovstvách Slovenska v štandardných tancoch zo 41 tanečných párov vybojovali účasť vo štvrťfinále a skončili na krásnom 16. mieste. V tom istom roku si vytancovali aj finále v desiatich tancoch. Jozef Solus ale vždy cítil potrebu „podeliť sa“ o svoj talent aj s inými ľuďmi. Po mnohých vzdelávaniach sa z úspešného tanečníka stal choreograf a tréner. „Je to príjemné stretávať sa s ľuďmi a učiť ich tancovať,“ hovorí.

Počas jeho trénerskej kariéry sa mu podarilo na Majstrovstvách Slovenska pre Poprad vybojovať niekoľko desiatok bronzových, strieborných a zlatých medailí, ktoré sa ligotali na hrudi nie jednému tanečnému páru. Okrem titulu Majstra Slovenska si páry vybojovali aj účasť na Majstrovstvách Európy Majstrovstvách sveta. V mestách, ako sú Barcelona, Moskva, Viedeň, Praha, Ostrava, Brno, Krakov, Budapešť, Kistelek, Užhorod sa Popradčania popasovali na tých najväčších svetových súťažiach. V choreografickej tvorbe sa mu podarilo získať niekoľko ocenení a majstrovských titulov.

Ako Jozef Solus zvykne skromne hovoriť, všetky ocenenia sú iba akýmsi pozlátkom, ktoré si síce veľmi cení, no väčšiu hodnotu majú pre neho iné zážitky. „Ako najsilnejší zážitok v mojej práci vnímam jeden okamih. Prišiel za mnou pár na nácvik svadobného tanca. Obaja partneri mali detskú obrnu. Ich pohyb teda bol samozrejme obmedzený a ťažký a bolo pre mňa veľmi krásne vidieť s akou energiou do toho išli. Chceli sa jednoducho naučiť tancovať. Bol to veľmi silný a emotívny zážitok. Spolu sme to zvládli a vyzeralo to napokon veľmi pekne,“ spomína si.

Zimná nálada i Rebelky

Získať ocenenia i majstrovské tituly sa mu podarilo aj v choreografickej tvorbe. Majstrovský titul Slovenska v roku 2019 získala choreografia dospelých tanečníc Zimná nálada a vicemajstrovský choreografia pre juniorské tanečnice s názvom Rebelky. Na otázku, či už mal niekedy na tréningoch človeka, ktorý bol doslova tanečné drevo, odpovedal pohotovo. „Asi nie. Raz sa mi stalo, že u partnera bol vážnejší problém s tým, že nevedel uvoľniť kolená, čo je pri tanci veľmi dôležité. Nakoniec to v rámci svojich možností zvládol,“ spomína si. Je teda pravdou, že tancovať sa vie naučiť naozaj každý? „Myslím si, že každý kto chce a má záujem tancovať, vie sa to naučiť. Samozrejme, na základe svojich možností a talentu, či to chce robiť súťažne alebo len v rámci záľuby a voľného času. Keď sa chce, všetko sa dá,“ hovorí s úsmevom.

Veľké ďakujem

Ako Jozef Solus uvádza, je rád, že v Poprade dostáva tanec vždy svoje miesto. „Solus Dance Academy spolupracuje s inštitúciami na pôde mesta – so sociálnym odborom, oddelením kultúry, s Mestskou informačnou kanceláriou a so Základnou umeleckou školou. Mesto Poprad nás podporuje aj pri organizovaní Majstrovstiev Slovenska. Všetkým by som chcel za to vysloviť veľké ďakujem.“

…čo najdlhšie tancovať

Počas tanečnej kariéry bol najväčším vzorom Jozefa Solusa v skupine latinskoamerických tancov Slavik Kryklyvyy Karina Smirnoff a v tancoch štandardných tanečný pár William Pino, Alessandra Bucciarelli. „Oslovili ma svojím štýlom, kvalitnou technikou, kreativitou, ale aj samotnou osobnosťou. Musím povedať, že počas mojej tanečnej kariéry som sa na súťažiach často stretával s naozaj vynikajúcimi svetovými pármi.“ Ako Jozef dodal na záver, v živote má jeden sen, ktorý znie veľmi jednoducho. „Byť zdravý a môcť čo najdlhšie rozdávať svoje tanečné vedomosti, ale hlavne radosť z tanca“.

Jozef Solus sa v roku 1994 rozhodol učiť tanec v Poprade, kedy založil klub Fortuna Poprad. Po 11 rokoch sa rozhodol odísť a založil si Tanečné štúdio SUPER Poprad. V roku 2017 sa klub premenoval na Solus Dance Academy – OZ. Solus Dance Academy ponúka tanec vo forme súťažnej, ale aj zábavnej. Počas svojho pôsobenia sa podieľali na rôznych projektoch mesta Poprad a organizovali niekoľko tanečných súťaží, Slovenských pohárov a Majstrovstiev Slovenska.

jozef solus solus dance academy poprad
Solus Dance Academy. © Jozef Solus
jozef solus solus dance academy poprad
Solus Dance Academy. © Jozef Solus

Ocenenia za choreografickú tvorbu:

  • ITÁLIA – 5. miesto na MSR v roku 1994
  • TANCUJ A VYKRÚCAJ – víťaz celoslovenskej prehliadky v roku 1996
  • LATINA SHOW – vicemajster SR v plesových choreografiách juniorov 1998
  • FANTASTIC TANGO – 3 miesto v choreografiách dospelých z MSR 1999
  • COME ON BARBIE – majster SR v plesových choreografiách juniorov 2000, 2001
  • DISNEY´S WORLD – majster SR v plesových choreografiách juniorov 2002
  • CITIES OF DREAMS – 4 miesto na MSR v plesových choreografiách dospelých 2002, 2003
  • HARRY POTTER – majster SR v plesových choreografiách juniorov 2004
  • ŽIVOT POD ŠAPITOM – 3. miesto v plesových choreografiách juniorov 2006
  • DIVOČINA – majster SR v plesových choreografiách juniorov 2008
  • UČITEĽKA TANCA – 2. miesto v plesových choreografiách juniorov 2009
  • JOŽIN Z BÁŽIN – 3. miesto v plesových choreografiách dospelých 2009
  • VADÍ NEVADÍ – 3. miesto v plesových choreografiách juniorov 2010
  • MEMORY OF THE KING – majster SRv plesových choreografiách dospelých 2010
  • HOKEJOVÁ REPUBLIKA – 3. miesto v plesových choreografiách juniorov 2011
  • ADAMS FAMILY – majster SR v plesových choreografiách juniorov 2012
  • HOLKY Z NAŠI ŠKOLKY – vicemajster SR v plesových choreografiách juniorov 2013
  • CHARLIE CHAPLIN – vicemajster SR v plesových choreografiách juniorov 2015
  • ZIMNÁ NÁLADA – majster SR v plesových choreografiách dospelých – tanečnice 2019
  • REBELKY – vicemajster SR v plesových choreografiách juniorov – tanečnice 2019

© Jana Pisarčíková

Fotografie: Jozef Solus